santorini-swing-schommel

Communicatietraining

Ben je op zoek naar een communicatietraining voor je personeel of studenten? Merk je dat er te weinig aandacht is geweest voor communicatie in de vooropleiding van (technisch) personeel? Dan kom ik graag bij je langs om je daarbij te helpen.

Goede communicatie is essentieel, voor iedereen. Dat geldt zowel intern als extern, binnen bedrijven, scholen en de overheid. Doordat ik een tijd in de IT gewerkt heb, viel mij op dat daar vaak miscommunicaties waren tussen ontwikkelaar en klant. Ik vermoed dan ook dat op technische opleidingen zeker meer aandacht aan communicatie mag worden besteed. Maar ook in andere organisaties kan soms behoefte zijn aan een opfriscursus om de communicatie te verbeteren.

Klassieke schommelvoorbeeld

In deze training wil ik vooral werken vanuit cases en daarmee hands-on te werk gaan. Waar loop je tegenaan in je werk of studie? Wat is er belangrijk in de omgang met klanten of collega’s? Om even in de IT te blijven; het klassieke voorbeeld met de schommel. Als ik in een groep vraag hoe een schommel eruit ziet, denkt de elke persoon aan een net iets andere schommel én heeft men het misverstand dat de ander aan dezelfde schommel denkt.

De klant vraagt in het gesprek met de salesman schommel X, maar bedoelt eigenlijk schommel Y, de projectmanager begrijpt uit het verhaal schommel Z, de software architect bedenkt vervolgens schommel A, de engineers maken schommel B en de gebruikers hadden schommel C nodig. Goede communicatie is hierbij dus essentieel. Voor je het weet wijk je zo ver af van de originele klantvraag dat je project helemaal uit de planning loopt en dat kost uiteindelijk geld. Veel geld. Door een gefaseerde projectmethode, sprints en vooral goede communicatie kun je veel ellende voorkomen.

Zou een communicatietraining bij jouw organisatie ook kunnen helpen? Neem contact met mij op en we kijken samen hoe we deze het beste kunnen vormgeven. Ik kan de training verzorgen in het Nederlands of het Engels.

Scroll naar boven