6 tips van een doorgewinterde light packer: zo past alles wél in je tas voor de vakantie

English

Met de zomervakantie in zicht moeten veel van ons er weer aan geloven: inpakken voor de vakantie. Niet het leukste klusje want vliegtuigmaatschappijen zijn streng op afmeting en gewicht en een auto heeft ook niet eindeloos veel plek. Door de jaren heen ben ik een pro geworden in light packing: reizen met zo min mogelijk en toch niets tekort komen. En dat is geen hogere wiskunde. Dat kun jij ook en ik ga het je leren.

rugzak-northface-rodey-handbagage

De eerste en de belangrijkste tip is: #1 rol je kleren op!

Er past veeeeeel meer in je tas én het komt er niet gekreukt uit op bestemming. Met deze mini beverdam kan ik met gemak een week vooruit. Goed combinerende items en kleuren, maar dat had je vast zelf ook al bedacht. En mijn teenslippers stop ik altijd onder de aantrektouwtjes van mijn rugzak. Scheelt weer plek binnenin. Waterflesje kan mooi aan de zijkant.

kleren-oprollen-rugzak

Ik herinner me nog de reactie van de appartement-eigenaar in Kroatië: ‘zit daar alles in?’, met enig ongeloof wijzend op mijn kleine rugzak. Ja, daar zit alles in. Duidelijk was hij gewend aan meer. Ik vroeger ook. Je kent het vast wel: je neemt van alles in case mee, want wat nou als je het daar opeens nodig hebt. De dingen die je ‘daar opeens nodig hebt’ zijn meestal beperkt tot een vest (‘oh die avonden zijn toch frisser dan verwacht’) en pleisters (‘ik heb thuis nooit blaren, alleen op vakantie’. Thuis loop je ook niet vaak 15 kilometer over onmogelijke kinderkopjes). Dus die broek die al zeven jaar in de kast hangt zonder gedragen te worden kan thuis blijven. De kans dat je die op vakantie opeens wel aantrekt, acht ik zeer klein.

#2 neem ‘oude’ sokken en oud ondergoed mee

Iedereen heeft ze wel, sokken met wat dunnere plekken, ondergoed waar zo’n irritant elastiekje van begint los te komen. Spaar ze door het jaar heen in je la en neem ze mee op vakantie. Na gebruik weggooien, scheelt weer bagage op de terug en biedt ruimte voor een gezellig souvenir. Overigens: draag die sokken met dunnere plekken niet net op die dag van de lange hike. Dat is misschien wat minder handig, tenzij je voldoende pleisters bij je hebt. 🙂

#3 check de maximale afmetingen van de toegelaten handbagagetas iedere keer dat je reist

Tas ja, want Ryanair heeft ondertussen wederom de regels veranderd en trolleys mogen niet zomaar meer mee. Je moet of bijbetalen of priority ticket kopen. Andere luchtvaartmaatschappijen zullen dit voorbeeld volgen of hebben dat al gedaan (Wizzair). En het wijzigt echt regelmatig dus ga er niet vanuit dat het nog hetzelfde is als een paar maanden terug.

#4 doe een beetje wasmiddel in een reisflesje…

…en was iets uit op locatie. Zeker als je langer weg gaat dan een paar dagen kan dit veel helpen bij het reizen met weinig bagage.

#5 koop bepaalde verzorgingsproducten op locatie

Shampoo, douchegel, deo: ik neem dat eigenlijk nooit mee maar koop het gewoon ter plekke (of gebruik de mini’s in mijn hotel als dat zo uitkomt). Maar het is vaak ook nog goedkoper om gewoon in de lokale supermarkt even een fles shampoo, douchegel en deo te kopen, zeker als je met twee of drie meiden bent, ideaal. Daarna laat ik het achter voor de volgende. Is vast dankbaar als ie het vergeten was of hetzelfde wilde doen. En het scheelt jou weer bagage. Plus die mini’s zijn relatief duur!

#6 kleed je ‘efficiënt’ aan

Misschien een open deur maar ik zie vaak zat mensen in een korte broek en op slippers het vliegtuig in gaan mét twee uitpuilende tassen. Niet nodig. Ik draag dan liever iets meer en heb het wat warmer in het vliegtuig (geen overbodige luxe met de airco op standje vrieskist) en heb minder om te dragen. Dus aantrekken: laagjes, een lekker vest, een sjaal (multifunctioneel!), een lange broek en de sportschoenen waar ik verre afstanden op ga lopen (en die het meeste ruimte zouden innemen in mijn tas). Die handige sjaal die je mee hebt doet ook dienst bij koude avonden of onverwachte kerkbezoekjes.  

Fijne vakantie!

Scroll naar boven