Onlangs was ik buiten de EU en dus kon ik geen gebruik maken van mijn internetbundel. Waar ik normaal bij vakanties in ieder geval vaak denk ‘lekker even wege van continue prikkels via socials’ merkte ik dat ik deze keer Google Maps in ieder geval echt nodig ging hebben. En ik weet dat er Maps.me is, maar dat werkt toch minder goed. Ik was nooit zo happig op lokale simkaarten of e-sims, maar ben na veel research toch om en heb Holafly getest. In deze review leg ik je uit hoe het werkt en waarom ik het in eerste instantie niet zo’n goed idee vond.
Ik heb in Japan ooit een soort draagbare wifi gehuurd. Dat is een soort telefoon die je dan meeneemt en waarop je inlogt. Maar dat is toch echt wel minder handig dan gewoon alles in één apparaat hebben. Naast mijn eerdere bezwaar van de sociale prikkels die ik prima even kan missen, was ik sowieso nooit fan van een lokale simkaart. Dan ben je niet bereikbaar op je Nederlandse nummer voor normale belletjes die ik toch echt wel regelmatig krijg. Mijn telefoon ondersteunt geen fysieke dual sim, dus twee fysieke simkaarten (mijn Nederlandse en een lokale) in mijn toestel hebben was geen optie.
E-sim werkt daarentegen wel op mijn telefoon. Toch was ik ook daar bang voor iets misschien wat irreëels maar dat het niet goed werkt of dat ik het fout installeer waardoor het in plaats van het 4G-netwerk van de e-sim provider alsnog het internet roamt via je thuisprovider zonder dat je dat merkt en je dus bij thuiskomst een megarekening krijgt.
Hoe werkt e-sim?
Een e-sim is eigenlijk een virtuele simkaart die je steeds met het beste lokale netwerk verbindt. Je kunt er dus overal ter wereld mobiel internet mee gebruiken, als er maar een provider dekking geeft waar de e-sim provider partner van is. In de praktijk zijn dit er – in ieder geval bij Holafly – echt veel.
Ervaring met Holafly
Ik heb dus wat gelezen en er zijn best wat aanbieders van e-sims. Het lijkt een redelijk competitieve markt op het moment, maar na het vergelijken had ik het idee dat Holafly er het beste uit kwam. De simpelste en meest transparante uitleg, het installeren leek simpel en snel en de reviews waren over het algemeen goed. Ik besloot ervoor te gaan.
De nieuwere modellen iPhone met recente iOS zouden de e-sim zelfs automatisch kunnen installeren. Dat klonk mij als muziek in de oren. En het lukte me inderdaad binnen vijf minuten. Automatisch vond ik overigens niet helemaal waar: je moet wel zelf een aantal ‘vragen’ beantwoorden over hoe je het geïnstalleerd wilt hebben. Maar Holafly gaf een soort ‘voorbeeldantwoorden op die vragen en wat gevolgen van die antwoorden zijn, waardoor ik er toch snel uitkwam. Het ging bijvoorbeeld om de naam die je je e-sim geeft en via welk netwerk je gebeld wilt worden en via welk netwerk je de roaming wilt laten gebeuren. Belangrijke instellingen, maar met hun begeleiding die automatisch zichtbaar wordt als je je pakket gekozen hebt, evenals een app die je helpt, kom je er echt wel uit.
Ik vond het vooral fijn dat je in de instellingen van iPhone duidelijk ziet welk netwerk primair is en welk netwerk secundair. Daarmee stel je dus ook in via welk netwerk je gebeld wordt en via welk netwerk je 4G-internet/mobiel internet loopt. Dat gaf me een soort bevestiging dat ik zeker wist dat ik niet straks alsnog van KPN een dikke rekening zou krijgen.
Starten met Holafly
Controleer eerst of je toestel geschikt is voor gebruik van e-sim. Dat kan je op de Holafly-website zien met een tool van hun. Je selecteert dan online een periode waarin je internet wilt hebben. Je ontvangt je e-sim per email. Dan kun je hem installeren op je telefoon. Doe ook dit op een plek met goede wifi zodat je internet snel genoeg is om dit proces te doorlopen. Als je je abonnement activeert gaat het in, dus handig dit pas te doen op je bestemming of er net voor.
Ga je naar meerdere landen? Kies dan voor een meerdere landenkaart zodat je vooraf zeker weet in al die landen bereik te hebben.
De dekking van Holafly in Indonesië en Maleisië was echt goed. Ik heb slechts enkele keren in zeer rurale gebieden wat minder fatsoenlijk bereik gehad, maar dat vond ik een acceptabele hoeveelheid. Het was erg prettig om je weg te kunnen vinden op momenten dat dat nodig was. Ik ben dan ook zeker voornemens als ik weer buiten de EU ben en om deze reden internet nodig heb, weer Holafly te gebruiken. Wellicht zijn andere e-sims minstens zo goed, maar als ik eenmaal een goede ervaring heb, blijf ik bij dit soort zaken liever bij wat ik ken.
Holafly met korting
De kosten van de e-sim verschillen per land en periode dat je hem wilt gebruiken, maar het is in ieder geval veel goedkoper dan een pakket kopen via je eigen provider zoals KPN of T-Mobile. Ik betaalde voor 8 dagen onbeperkt internet in Indonesië en Maleisië ongeveer 28 euro.
Als je het ook eens wilt proberen krijg je via mijn link vijf procent korting. Dit is een affiliate link wat betekent dat als jij via deze link de e-sim aanschaft, ik ook een kleine korting krijg voor mijn volgende gebruik. Ik schrijf dit stuk volledig onbetaald omdat ik mijn ervaring wil delen voor anderen die hier ook over twijfelen.
Voordelen nog even op een rijtje:
- Geen roamingkosten
- Onbeperkte data
- Je blijft bereikbaar op je Nederlandse nummer als je dit wilt (in ieder geval met een iPhone, met Android heb ik dit niet kunnen testen, dus check dit zelf goed als je dit wilt!)
- Je behoudt je fysieke simkaart
- Installeren is geen rocketscience
- Je ziet in je telefoon de bevestiging dat het internet via je secundaire sim loopt, goed tegen de angst voor hogere rekeningen van je eigen provider
- Dekking is echt prima
- Je kunt internetbellen via WhatsApp en dergelijke als het land waar je bent dit niet geblokkeerd heeft
- Je kunt je data delen met andere apparaten. Dit was vroeger niet zo en dit vond ik echt een super chille toevoeging zodat je bijvoorbeeld ook op je laptop ermee kunt werken
Eventuele nadelen:
- Je kunt niet via de normale lijn bellen of sms’en op een e-sim. Een e-sim is alleen voor internetten en eventueel VOIP (via internet bellen, bijvoorbeeld via WhatsApp). Als je toch (ook) via een normale lijn wilt bellen, dan moet je wel een lokale simkaart kopen
- Oudere telefoons zijn soms niet geschikt of vereisen een handmatige installatie die misschien wat complexer is
- Kies je periode goed: verlengen kan niet, dan moet je een nieuwe e-sim aanvragen en installeren
- Voor mij is het onbekend of ook Android telefoons je laten bellen met je eigen sim naast de Holafly-sim, dit zou je zelf moeten testen/uitzoeken
Als je nog vragen hebt, let me know. 😊 Maar ik zou dit in de toekomst in ieder geval zeker nog eens gebruiken! 😊