Project huis: bezichtigingen = 2, hoop = -2

Een kleine update over #projecthuis. Uiteraard heb ik ook deze week weer een brievenrondje gehouden. Wederom vijftig brieven verstuurd naar huiseigenaren. En ik heb twee bezichtigingen gehad. En ja, een van die twee was van ‘het huis’ uit mijn vorige blog. Lees dat vooral even terug als je dat nog niet gedaan hebt. Helaas was de uitkomst van die bezichtiging minder gunstig dan vooraf gehoopt.

Ik heb via een aankoopmakelaar toegang tot een systeem waarin je huizen ziet kort voordat ze op Funda komen. Daardoor kun je vaak net iets sneller reageren en daardoor meer kans maken een huis nog te mogen komen bekijken (dit is eigenlijk al zo erg nu ik dit opschrijf. Dat je überhaupt al (dure) trucs moet uithalen om te mogen bezichtigen). Nu gebeurde vorige week het gevreesde: het huis van de recent overleden dame waar ik een briefje in de bus deed, was aangemeld voor Funda.

Binnen budget

Ik vreesde al voor de gevolgen: een huis dat er voor 295.000 euro op komt: daar gaat een waar overbiedingsgevecht op komen. Zeker op deze locatie. Het was vrijdagavond toen het berichtje in mijn mailbox kwam, dus bellen ging niet maar ik heb direct een mailtje gestuurd. Met koeienletters stond boven de advertentie ‘wordt niet verkocht aan een belegger. Nieuwe eigenaar moet er zelf gaan wonen!’ Dat gaf toch weer een klein beetje hoop, maar eigenlijk zegt het weinig met alsnog zoveel starters die ook net als ik een eigen huis willen. In dezelfde advertentie stond echter informatie die me nog meer zorgen gaf: het huis had geen verwarming, geen warm water en wel een hoop asbest. Op maandag werd ik gebeld: ik mocht komen kijken. Samen met nog tig mensen natuurlijk. Maar uiteraard zei ik ‘ja’.

Een extra kans

Kort voor de bezichtiging kreeg ik een mailtje; er was nog een vergelijkbaar huis vrijgekomen van dezelfde eigenaar (beide waren huurhuizen die nu verkocht zouden worden) en iedereen die aangemeld was voor ‘mijn huis’ mocht ook naar dit andere huis kijken voor of na de bezichtiging. Dit was een iets kleiner exemplaar, maar wel met verwarming, warm water en wederom een flinke portie asbest.

Bij aankomst in het huis voelde het vooral even gek om na mijn project hier nu binnen te staan. Ik had slechte enkele minuten met de makelaar tot de volgende geïnteresseerde alweer klaar stond, maar mijn gedachten wisselden vooral tussen ‘wat zou die overleden mevrouw vinden van mijn brievenactie’ en ‘oh my dear lord wat moet hier veel gebeuren’. En dan wel nu, want naast dat het totaal niet duurzaam is, is het ook gewoon een vies huis dat je eigenlijk compleet moet strippen.

bezichtigingen-huizen

Een van de ‘klassieke knusse’ slaapkamers (ik zou ondertussen een woordenboek kunnen aanleggen van makelaarseufemismen…) met het gezellige luchtige asbestgat naar buiten waar hiervoor de gaskachel zat.

75.000euro overbieden?!

Een snel rekensommetje leerde me dat hier minimaal 100.000 euro in moet om het leefbaar te maken. Dat maakt de prijs al 395.000 euro. Ik vraag aan de makelaar of ie enig idee heeft hoeveel er overboden zal worden op een woning als deze. Het begrijpelijke antwoord: “Dat weet je nooit van te voren”. Ik voelde een ‘maar’ aankomen. “Maar, onlangs had ik nog een huis verkocht waar 75.000 euro op werd overboden.” Mijn ademhaling stopte even. 75.000 euro. Extra. Wat is dit voor zotte wereld?!

De makelaar gaf me een formulier om in te vullen en op te sturen als ik wilde bieden. Ik heb er nog een nachtje over geslapen, maar besefte al snel dat dit gewoon niet kan. 295.000 + 100.000 + zeg 75.000 = 470.000. Kan ik niet lenen in mijn eentje, en heb ik niet op de plank liggen. Had ik het wel, zou ik het dan eigenlijk nog wel durven uitgeven aan dit compacte oude rijtjeshuis? Ik vraag me steeds vaker of dit nu de piek is? Gaat de markt niet instorten zoals in 2008 gebeurde? Of is dat een illusie? Hoe ver zullen mensen blijven gaan met overbieden?

En nu?

Ik mailde de makelaar met dank voor de kans om te mogen kijken maar dat ik dit helaas gewoon niet kan betalen met alles wat er nog bij moet. Al snel een reactie terug met succeswensen en dat we elkaar welllicth nog eens tegen zullen komen. Zou het ja? Mijn hoop is echt even flink gedaald… Zelfs als iemand me zijn huis gunt voor de WOZ-waarde zijn er echt maar een handvol huizen in en rond Eindhoven die ik als single zou kunnen betalen. En dan heb ik echt al een inkomen waar ik nooit over zal klagen, kan je nagaan. Het is zoeken naar naald in een hooiberg, maar ik blijf toch echt nog even doorzetten, succes komt niet vanzelf…

Tips? huisjevoorbridget@gmail.com

#projecthuis blog 1

Scroll naar boven