#Projecthuis: sociale koophuizen zoals Slimmerkopen

Mijn #projecthuis is – helaas – nog niet afgerond. Ik heb nog altijd geen huis gevonden. Wel veel reacties op de brieven die ik nog elke week rondbreng. Mensen willen graag meedenken en gunnen me een huis, maar de tips zijn helaas vaak alsnog te duur. 375.000 euro en dan nog overbieden is niet startersproof. Ook krijg ik vaak de tip of ik Slimmerkopen.nl ken, een initiatief dat lijkt op sociale huur, maar dan voor koophuizen. Ja, dat ken ik. Ik doe al ruim zes jaar mee en heb nog nooit geluk gehad, maar wellicht is dat voor jou anders dus deel ik het concept zodat een ander in een gelijkaardige situatie misschien wel een betaalbaar huis kan vinden.

Slimmerkopen.nl is dus een initiatief van Trudo om een sociale koopwoning te kopen. Het is bedoeld voor mensen die eigenlijk net te weinig geld verdienen om op de normale markt een huis te kopen. Je kunt er huizen kopen met een korting die afhankelijk is van je inkomen.

Koopalerts

Om alle huizen die te koop komen te kunnen zien, moet je een gratis account aanmaken en koopalerts nemen op elke buurt waar je in geïnteresseerd bent. Slimmerkopen richt zich vooral op Eindhoven en enkele omliggende dorpen. Er zullen vast meer van dit soort initiatieven zijn in andere steden en dorpen. Even googlen op ‘sociale koopwoning + jouw regio’ zal vast uitsluitsel bieden.

Loting

Terug naar slimmerkopen.nl. Als je dus je koopalerts hebt ingesteld, krijg je een notificatie als er een huis beschikbaar komt in de buurt waar je in geïnteresseerd bent. Dan moet je op het huis reageren en doe je mee aan de loting. Na de loting mag nummer 1 als eerste het huis bezichtigen en als het hem bevalt, mag hij het kopen voor de vraagprijs minus de korting. Je hoeft dus niet te overbieden. Ik zie gemiddeld echter 280 mensen reageren per huis, met uitschieters naar 460 voor nette huizen. Want de meeste huizen zijn voormalige huurwoningen en om een of andere reden gaan de meeste sociale huurders wiens huizen hierop in de verkoop komen echt schraal om met hun huis. Ik zie voornamelijk compleet uitgewoonde huizen waarbij je je afvraagt waarom je jezelf dit aandoet. Ik zou me doodschamen dit aan een volgende huurder door te geven. Als je deze verdeling van het aanbod kent, begrijp je misschien waarom zoveel meer mensen reageren op de weinige nette huizen die slechts wat minimaal schilderwerk en nieuwe gordijnen nodig hebben…

Ik snap dat het vaak een doelgroep is die minder geld heeft , je woont niet voor niets in een gesubsidieerd huis. Maar je hoeft het behang niet van de muren te trekken, de keukenkastdeurtjes te slopen of nooit te poetsen. Ik zou willen dat mensen meer respect toonden voor hun huizen, ook als je die niet zelf bezit. Ik zou me schamen om zo’n uitgeleefd hol aan de volgende huurder door te geven, maar blijkbaar is niet iedereen zo.

Zoals je het vaak ziet: containers en andere troep in de voortuin. En dan moet je je indenken dat dit soort echt kleine huizen vaak voor 345.000 tot 365.000 op de site staan. Overigens valt dit nog erg mee, er zijn straten en wijken die veel erger zijn. Ik probeer overal ‘doorheen’ te kijken en zou sowieso nooit in mijn voortuin gaan zitten. Zeker niet omringd door stinkende containers in de zomer 🙂

Anyway, houd dus rekening met altijd wel de nodigde opknapbeurten geven en dus investeringen doen. Maar financieel is het ook interessanter om een Slimmerkopen huis te kopen. Je kunt namelijk een hypotheek nemen tot aan de getaxeerde waarde. Door de korting heb je dus wat speling en dat geld kun je dan gebruiken voor het opknappen en de kosten-koper betalen bijvoorbeeld. Met die wetenschap reageer ik dus echt op bijna alles, ook al die uitgeleefde plekken. Als je echt een huis wilt in deze markt mag je helaas eigenlijk geen wensen meer hebben. Maar het voelt heel dubbel dit te moeten doen terwijl ik mijn eigen huurhuis altijd heel netjes heb bijgehouden.

Weinig kans

Maar goed, een loting van minimaal 280 mensen zorgt er dus voor dat je echt weinig kans maakt. Ja, meer dan een loterij waar je geld mee kunt winnen. Maar ik doe al meer dan zes jaar (!) mee met Slimmerkopen en reageer op bijna alles en ben nog nooit op 1 geëindigd. Eén keer op plek 4 en toen kocht nummer 1 het huis meteen. Dat was ook nog eens een net huis met tuin, bad en haard. Ik was erg verdrietig, dan ben je zo dichtbij en gaat het alsnog aan je neus voorbij.

Tijdens de loting worden vijf mensen gerangschikt voor plek 1, 2, 3, 4 en 5. In die volgorde wordt het huis ook aangeboden aan die mensen. Als nummer 1 t/m 5 weigeren of hun papieren niet op orde hebben, dan wordt het huis als ‘direct-te-koop’ aangeboden. Dat wil zeggen dat de eerste die op de website reageert het dan mag kopen. Klinkt leuk, is vreselijk. Ik reageer pijlsnel. De laatste keer had ik zelfs binnen 1,5 minuut na het publiceren – waar je geen melding van krijgt! – het formulier ingevuld. En nog was ik op de reservelijst geplaatst. Mensen zitten als hyena’s klaar blijkbaar… Ik word er redelijk hopeloos van maar tegelijk hoop ik dat mijn tip dan toch misschien iemand anders in een vergelijkbare situatie geluk mag brengen. Doe jij ook mee met een sociaal koopinitiatief?

Het huis waar ik binnen 1,5 minuut na publicatie het formulier voor had opgestuurd maar nog steeds op een reservelijst eindigde.

PS wooniezie.nl heeft ook wel eens voormalige sociale huurwoningen te koop maar die kwaliteit is meestal ook heel laag en het aanbod is er maar sporadisch vergeleken met slimmerkopen.nl.

Scroll naar boven