Boekrecensie: Milk and Honey van Rupi Kaur

 

Milk and Honey is een dichtbundel van Rupi Kaur. Een lichtelijke hype momenteel en een New York Times Bestseller. Maar is ie echt zo fantastisch als iedereen zegt?

Ik moet toegeven; ik las dit boek in één middag uit. Dat kwam niet per se omdat ik het niet meer wilde wegleggen maar vooral omdat de opzet van het boek daartoe uitnodigt. Het is verdeeld in vier delen: the hurting, the loving, the breaking and the healing. De hoofdpersoon beschrijft hoe een moeilijke start in liefde thuis, doorsijpelt in alle relaties die je daarna aangaat. Hoe je daarna lief gaat hebben, hoe je onvermijdelijk gebroken wordt en hoe je leert te helen. En in elk stadium is een bitterzoete ondertoon terug te lezen.

De gedichten per hoofdstuk passen (uiteraard) in de vibe die je verwacht bij een hoofdstuk over (bijvoorbeeld) ‘hurting’, maar verwacht geen echte verhaallijn in het boek. Toch is er wel enige chronologie te vinden in het feit dat de opbouw logisch is. Je ‘veilige start’ thuis, of juist het gebrek daaraan, vormt je en heeft invloed op hoe je daarna je leven leeft, hoe je fouten gaat maken en of/hoe je daar weer bovenop komt.

Aanrader?

Door het gehele boek maar voornamelijk in de laatste helft proef je een flinke feministische insteek die female empowerment als belangrijkste taak ziet. Het is echt een poëzie boek, maar niet van het diepgaande soort, in mijn opinie. Ik heb het boek ervaren als bundel vol mooie reminders om met enige compassie naar jezelf te kijken. Als je een doorgewinterde poëzielezer bent, zou ik je dit boek niet snel aanraden. Daarvoor heeft het te weinig diepgang. Wel als je laagdrempelige gedichten over liefde en/of female empowerment kan waarderen.

Beoordeling: 

Emotie? Niet gelachen noch gehuild. Dit heeft ook te maken met het ontbreken van een echt verhaal of diepgang in de gedichten.
Identificeren? Iedereen kan zich hier wel enigszins in herkennen denk ik. Het boek leert je milder te zijn naar jezelf.
Opvallend: De opmaak is zeer simplistisch.

Over Rupi Kaur

Rupi Kaur (1992) heeft haar roots in India maar emigreerde al vroeg met haar ouders naar Canada. Ze is schrijfster, dichteres en illustrator. Rupi was al vroeg gepassioneerd bezig met creativiteit en poëzie. Fun fact: in haar werk schrijft ze alleen in kleine letters en behalve punten gebruikt ze geen interpunctie, net als in het Gurmukhi schrift. Ze wil daarmee haar culturele achtergrond eren. Milk and Honey (2014) was haar eerste dichtbundel. Ondertussen is ook The Sun and Her Flowers (2017) te koop. Milk and Honey is nu ook vertaald naar het Nederlands en te koop bij de grotere boekhandels als ‘Melk en Honing’.

Enkele van mijn favoriete gedichten uit Milk and Honey:

“we began

with honesty

let us end

in it too”

-us

 

“our backs

tell stories

no books have

the spine to

carry”

– women of color

 

“how you love yourself is

how you teach others

to love you”

 

Scroll naar boven