Culinaire hotspots in Eindhoven: de beste plekken voor koffie, lunch, diner en drankjes

 

Looking for tips for coffee places, bars for drinks or lunch and dinner restaurants in Eindhoven in English?

In navolging van mijn eerdere artikel over gratis en goedkope activiteiten in Eindhoven, heb ik na veel verzoek ook een artikel gemaakt over de leukste plekken om koffie te drinken, lekker te lunchen of te dineren of gewoon een drankje te doen. Ik probeer me hier zo veel mogelijk te beperken tot unieke lokale plekken, want de Bagels & Beans en Vapiano’s van deze wereld weet iedereen wel te vinden lijkt me :-). Als ik een favoriet gerecht of drankje heb per café of restaurant vermeld ik dit er meteen bij en ik vertel je in welke prijsklasse de zaak valt. Nu hoop ik je uit te dagen om eens nieuwe plekken te testen in Eindhoven want er is genoeg te kiezen in dit lijstje, lijkt me zo.

Koffie

De Restauratie

Een plek die ik niet alleen voor de koffie maar zeker ook vanwege de bijzondere locatie heb opgenomen. De Restauratie zit namelijk in het station, aan de ‘radiokant’. Als je hier niet vandaan komt doet dat wellicht niet meteen een belletje rinkelen maar het treinstation van Eindhoven is aan de stadskant eigenlijk een ‘radio’. 🙂 Een plek die heel centraal zit maar waar veel mensen zo aan voorbij lopen, of liever gezegd onderdoor. Neem eens de trap omhoog en geniet van een lekkere koffie op een, in mijn opinie heel bijzondere plek. Er is ook nog een verscholen stukje terras waar het goed toeven is met cappuccino op een bankje. Tip: ze verkopen hier chocoladebollen voor bij je koffie van bakkerij Renders, in mijn opinie de beste bakker van Eindhoven voor gebakjes!

Prijs:  

Adres: Stationsplein 23

Boerderij ’t Wasven

Een lekker kopje koffie drinken in een landelijke omgeving maar toch in Eindhoven? Ja ook dat kan nog in onze stad, bijvoorbeeld bij boerderij ’t Wasven. Let op: maandag gesloten!

Prijs: 

Adres: Celebeslaan 30

Martini’s by Roma

Het voormalige ‘Roma’ uit de Heuvel is hier doorgestart als Martini’s by Roma. Deze Italiaanse familie weet hoe ze lekkere koffie moeten zetten, jammie! Maar ook ijsjes zijn hier altijd een goed idee.

Prijs:  

Adres: Victoriapark 10

Bar47

In het Pullman hotel zit Bar47. Misschien niet de meest voor de hand liggende plek voor een kopje koffie maar ik vind juist de sfeer hier heel rustig en de stoelen uitermate comfortabel. Die combi maakt het voor mij een fijne plek voor een zakelijke koffie en/of om even te werken.

Prijs:  

Adres: Vestdijk 47

bar47-eindhoven-pullman

EMMA

EMMA is een mooi ingerichte rustige plek waar je naast je koffie ook kunt genieten van lekkernijen van PINKIE Patisserie. Echt een plus als je van zoetigheden houdt.

Prijs:  

Adres: Nieuwe Emmasingel 32

BeanBrothers

Qua leuke koffietentjes mag ik BeanBrothers natuurlijk niet overslaan. Helaas is dit leuke kleine tentje verhuisd. Het zat vroeger op een super random locatie tussen de huizen. Daar worden nu nog wel hun bonen gebrand maar koffie drinken doe je op de Vrijstraat 11, in het voormalige V&D gebouw. Let op: alleen open van vrijdag tot en met zondag en voorlopig tot december 2018. Waar ze daarna zullen zitten is nog onbekend.

Prijs:  

Adres: Vrijstraat 11

small-beanbrothers-eindhoven

Cafeïne Dealers

Niet alleen een coole naam maar ook een goed verhaal: koffie bij de Cafeïne Dealers. Bij dit café worden mensen met een langere afstand tot de arbeidsmarkt ondersteund bij hun resocialisatie. Je kunt tussen 09:00 en 19:00 en kopje koffie komen drinken op het GGZE terrein van de Grote Beek.

Prijs: 

Adres: De Trefhove, Dr. Poletlaan 30 op Landgoed de Grote Beek in Eindhoven

Drinks

Van Moll

Deze van origine bierbrouwerij biedt ook een gemoedelijke plek om (nieuwe) vrienden te ontmoeten. Zeker populair onder internationals dus er is altijd een lekker divers publiek bij Van Moll.

Adres: Keizersgracht 16A

O’Sheas

De Ierse Pub O’Sheas aan de achterkant van de Hema biedt een gezellige plek voor een biertje. Ook is er regelmatig live muziek en kun je er wedstrijden kijken.

Adres: Jan van Lieshoutstraat 9

De Rozenknop

De Rozenknop is een gezellig buurtcafe met een goede sfeer en waar vaak leuke activiteiten plaatsvinden, zoals live muziek en comedy. Veel vaste gasten en kleine terrasrand om het café maken het een fijne plek om te zitten met een biertje en wat te kletsen en mensen te kijken. Op maandag is er een stamtafeldiner waarbij je kunt aanschuiven. Misschien een leuk idee als je in je eentje moet eten en wat gezelschap zoekt.

Adres: Hoogstraat 59

rozenknop-eindhoven

Bommel

Een klein gezellig cafe dat wat mij betreft een oude bruine kroeg (binnen) samenbrengt met een net iets te modern terras (buiten). Toch is de sfeer hier altijd goed en relax. Bij Bommel komt echt van alles qua publiek: jonge mensen, oude mensen, lokale mensen en nieuwe mensen. Ik drink hier graag een biertje of wijntje, maar de daghap is ook een aanrader. Niet duur en een gezonde vullende maaltijd. Opties voor vlees, vis en vegetarisch. Als je de daghap wil mee-eten is reserveren zeker aanbevolen want op=op.

Adres: Kleine Berg 32

Hoogste Tijd

Een gezellig cafe met klein terras waar je een biertje kunt drinken terwijl je bijkletst met je vrienden. Gewoon, simpel. Hoogste Tijd heeft veel lokale gasten en mensen die elkaar kennen maar iedereen is welkom.

Adres: Vrijstraat 38

La Folie

De buren van Hoogste Tijd en ook een begrip in de Vrijstraat. Je kunt hier genieten van een drankje en de chille muziek. Goede mix van jong en oud.

Adres: Vrijstraat 40

Bierprofessor

Ben je een liefhebber van speciaal biertjes? Dan is de Bierprofessor een goed idee. Je hebt er keus uit honderden speciaal bieren. Let op: maandag dicht.

Adres: Stratumseind 33

’T Vonderke

Een plek waar je lekker een drankje kunt drinken en chill kunt zitten. Zowel gezellig binnen als buiten zitten. Dit café ligt in een woonwijk waardoor het meteen extra gemoedelijk aanvoelt. Iedere eerste donderdag van de maand is er een gratis concert hier (vanaf september 2018 weer), waarbij oud-PSV’er en thans muzikant Björn van der Doelen bij elke editie weer een andere muzikant presenteert. Aanrader. Let op, ’t Vonderke is pas vanaf 16:00 uur open.

Adres: Lodewijk Napoleonplein 9

Lunch

Happiness Kitchen

Deze plek is ideaal als je wilt lunchen met vegetariërs of veganisten. Voor hen zijn er zeker voldoende opties beschikbaar. Mijn favoriete gerecht bij The Happiness Kitchen is de acai bowl. Helaas wordt deze plek wel steeds duurder, vooral de sapjes zijn echt overpriced naar mijn mening. Dit bedrijf heeft overigens nog een filiaal, Happiness Cafe maar dat is altijd een stuk drukker, vind ik ongezellig ingericht en je zit er veel te dicht op elkaar.

Prijs:   

Adres: Nieuwstraat 25

acai-bowl-happiness-kitchen

Seabas

Visliefhebber? Seabas is een leuke plek om ’s middags een vers visgerecht te nuttigen. Ze verkopen ook lekkere vismaaltijden om mee te nemen en je kunt er zelf de bereidingswijze kiezen. De inrichting is geheel nautisch, ship ahoy! Toffe aanwinst voor het centrum van Eindhoven.

Prijs:  

Adres: Grote Berg 14

Calypso

Een leuke plek waar je lekker kunt lunchen en borrelen. Ze hebben ook spelletjes bij Calypso, mocht je je vervelen. De kaart is simpel maar prima, check de tosti van de week! Gesloten op maandag en dinsdag.

Prijs: 

Adres: Stratumseind 83

Berlage

Dit restaurant heeft niet alleen lekker eten, er is een ook een heerlijke tuin waar het fijn zitten is in de lente en zomer. Dit zie je niet van de buitenkant, maar is zeker de moeite. Berlage biedt ook een fijne hightea.

Prijs:  

Adres: Kleine Berg 16

Eetcafe Publiek

De markt in Eindhoven kent iedereen. Toch gaan de meeste bezoekers bij één van de cafés aan de kant van de Heuvel zitten. Aan de overkant ligt het kleine Eetcafe Publiek. Een warm interieur dat me doet denken aan een woonkamer zoals een gemiddelde oma zal hebben. Ik hoop stiekem dat ze hier nooit gaan moderniseren, haha! Er is ook gezellig terras.

Prijs:  

Adres: Markt 20

eetcafe-publiek-eindhoven

Kruisstraat & Woenselse Markt

Op de gezellige multiculturele Kruisstraat en aansluitende Woenselse Markt is heerlijk eten uit alle windhoeken te krijgen. Ik zou je willen uitnodigen om gewoon eens over deze straten te wandelen en je te laten leiden door de geuren en kleuren aanwezig aldaar. Loop eens binnen en proef wat. Er zijn zoveel tentjes: voor ieder wat wils en relatief goedkoop vergeleken met het naastgelegen stadscentrum. Hizmet is hier de klassieker waar je voor weinig geld lekker en snel kunt eten.

Prijs: 

Adres: Kruisstraat en Woenselse Markt

Pannenkoekenhuis De Proeftuin

Wie is er nou niet gek op pannenkoeken? Het leuke aan dit pannenkoekenhuis is dat het in de Philips Fruittuin zit en er zoveel mogelijk gewerkt wordt met streekproducten. De Proeftuin biedt bovendien een leuke plek om te zitten met uitzicht op de boomgaard. Ook leuk om te combineren met een fietstocht in de omgeving of een bezoek aan de landwinkel. Let op: De Proeftuin is maandag gesloten.

Prijs:  

Adres: Oirschotsedijk 14a

Diner

Trafalgar pub

Een heerlijke Engelse pub waar je nog echt waar voor je geld krijgt: een goedgevuld bord met heerlijk comfort food. Zorg dat je vooraf reserveert want Trafalgar Pub is populair en zit bijna altijd vol. Ik ben dol op hun veggie burger, die zou ik zeker aanraden, evenals een side van boontjes die ze ook altijd heerlijk klaarmaken. Toetje na? Deel dan misschien best de Vanilla Fudge, super lekker maar wel giga…

Prijs: 

Adres: Dommelstraat 21

trafalgar-pub-eindhoven

Pizza Geert

Dit is een vreemde eend in de bijt: geen restaurant maar een soort samenkomst plaats, begonnen voor vrienden van Geert, waar hij zijn creativiteit heeft losgelaten en iedere vrijdagavond pizza’s bakt waar je aan mee kunt doen. Je kunt zelf je pizza beleggen/versieren, ook leuk voor kids! Er is plaats voor max. 80 man. Uniek ‘restaurant’ van een unieke man. Er zijn wat ruzies met de gemeente over de locatie en zijn pizza-avonden, dus als je dit wil meemaken zou ik snel zijn, ik weet niet hoe lang dit nog blijft bestaan… (alleen geopend op vrijdagavond)

Prijs: 

Adres: Gabriël Metsulaan 1

Cafe Watt

Cafe Watt, dat deel is van de Stadsbrouwerij, is eigenlijk op de eerste plaats interessant voor een lekker speciaal biertje. De reden dat ik deze plek toch heb opgenomen, is omdat ik zo fan ben van de Brouwershap op maandag en dinsdag: altijd een lekkere maaltijd inclusief een speciaal biertje voor maar 9,50. Tegenwoordig kun je ook voor een driegangen menu kiezen, dan kost het 16,50 inclusief een speciaal biertje. Alleen op maandag en dinsdag en ook een vegetarische optie.

Prijs: 

Adres: Bleekweg 1

cafe-watt-brouwershap-stadsbrouwerij-eindhoven

El Puente

Een leuk restaurant met een bijzonder ingedeeld menu met landenthema. Je kijkt hier heerlijk over de dommel, richting het Van Abbemuseum. El Puente is maandag en dinsdag dicht.

Prijs:   

Adres: Stratumseind 64

Spaans Centrum Eindhoven

Een plek waar je echt de authentieke Spaanse keuken kunt proeven zonder poespas. Verwacht geen sfeervol restaurant en wees ook niet te kieskeurig met de openingstijden. Maar de kwaliteit van het eten is heerlijk en de plek is vooral voor Spanjaarden interessant om elkaar ook te ontmoeten. Alleen geopend van vrijdag tot en met zondag. In 2018 tot september gesloten.

Prijs: 

Adres: Hugo de Grootplein 47A

Giornale

Dit is één van mijn topfavorieten in Eindhoven. Alles klopt hier: het eten, het interieur, de sfeer, echt een totaalbeleving. Giornale hanteert een shared dining concept waarbij je enkele kleine gerechten bestelt om te delen. Geen tapas, de gerechten zijn wel wat groter dan dat. Hier moet je ook zeker reserveren.

Prijs:  

Adres: Stationsplein 12

Afghani & Zo

En weer een mooi ingericht restaurant: Afghani & Zo brengt oosterse sferen naar Eindhoven. Ik sta ook zeker achter de filosofie van dit restaurant van zo weinig mogelijk verspilling: er is keus uit een drie gangen dagmenu of ‘een tafeltje vol’. Zo hoeven er niet te veel verschillende ingrediënten te worden gekocht en wordt er zo min mogelijk verspild. Beide opties kan je ook vegetarisch bestellen. Als je hier gaat eten, reserveer dan zeker en vraag om een plekje in de lounge boven, waar je lekker op tapijtjes zit en van een lage tafel eet. Dinsdag en woensdag gesloten!

Prijs:  

Adres: Bleekstraat 23

Zaytoni

Op zoek naar een halal restaurant in Eindhoven? Zaytoni kan dan een toffe optie zijn. Vlakbij de Kruisstraat, links van het CKE, is het een voor een restaurant een wat vreemde locatie zo tussen de kantoren en op een kruispunt, maar het gaat bij Zaytoni meer om de inhoud. Het is hier altijd druk en dat is een goed teken! Doet me soms een beetje denken aan mijn tijd in Marokko: simpel interieur maar lekker echt eten en een blikje Poms of Hawai erbij 😉

Prijs: 

Adres: Pastoor Petersstraat 2A

Radio Royaal

In een voormalig energiehuis van Philips is dit bijzondere restaurant gevestigd. Geen knusse plek zoals Eetcafe Publiek maar eerder het tegenovergestelde: hoge plafonds, veel ruimte en het ruwbouw is afbouw principe. Je kijkt je ogen uit aan tafel, beloofd! Laat je niet misleiden door de website van Radio Royaal met extensie .be, het is echt een restaurant in Eindhoven. J

Prijs:   

Adres: Ketelhuisplein 10

De Pizzaplaats

Een pizzarestaurant dat vooral in de zomer super tof is met de lange banken en tafeltjes buiten op het plein aan de Leenderweg. De Pizzaplaats biedt originele pizza’s met net even een andere combinatie aan ingrediënten die je niet zomaar overal tegen komt. Wat dacht je van gerookte forel en zure room of oesterzwammen en hazelnoten? Knapperige bodem en altijd druk bezocht.

Prijs:  

Adres: Leenderweg 63

Het Snackcenter

In Nederland is er een snackcultuur en ik neem dus ook zeker mijn favoriete friettent mee in dit overzicht. Want geef toe, wie gaat er nou niet af en toe eens langs? Het Snackcenter zit naast de Pizzaplaats en is ook altijd druk. De frietjes zijn heerlijk goudbruin en worden dagelijks vers gesneden. De garnalen kroket met Belgische mayo is ook zeker aan te bevelen.

Prijs: 

Adres: Leenderweg 61

Gusto-040

Een knus huiskamer restaurant met bar in een woonwijk waar je het niet verwacht. Dat is voor mij Gusto-040. Met kringloopinterieur en uiterst vriendelijk personeel. Het menu op een LP hoes doet me ook altijd weer glimlachen. Gusto-040 biedt ook voldoende vegetarische en wat veganistische opties. De keren dat ik hier heb gegeten was het best druk dus ik zou wel reserveren, wat overigens in Eindhoven altijd een verstandig idee is…

Prijs:   

Adres: Gestelsestraat 230

Mount Everest

Mount Everest is een bijzonder restaurant, schuintegenover de Rozenknop, met Indiase, Nepalese en Buthanese gerechten. De prawn sahi korma vind ik echt een aanrader: een heerlijke viscurry met kokos, amandelen en lychees.

Prijs:  

Adres: Gestelsestraat 9B

 

Scroll naar boven