Een ode aan Eindhoven: insider tips

 

Eindhoven tips and hotspots in English?

Mijn stad, liefkozend Eindje, is mooier dan mensen er erkenning voor geven. Eindhoven heeft wat mij betreft de perfecte balans tussen de voorzieningen van een stad met de charme van een groot dorp. Ik ken de stad van binnen en van buiten en als ik door het centrum wandel kom ik altijd wel iemand tegen. Een stad die misschien niet die mooie oude gebouwen heeft zoals Utrecht of Amsterdam, maar wel een thuisgevoel zonder een nummertje te zijn. Een stad die gunstig ligt ten opzichte van België en Duitsland voor een leuke dagtrip en een stad die omringd is door voldoende mooie natuur op korte afstand. Maar dus ook een stad die te weinig erkenning krijgt, vind ik. Ik heb best veel internationale vrienden die ik regelmatig hoor zeggen dat er niet genoeg te doen is hier en dingen missen. Maar ik denk dat ze dan gewoon niet precies weten waar ze moeten zijn. Want Eindhoven maakt me blij en daarom heb ik besloten hier wat van die geluksmomentjes op een rijtje te zetten. De meeste tips zijn gratis of kosten weinig geld want ‘the best things in life are free’, daar geloof ik echt in.

Hotspots: de tips voor Eindhoven

Ben je nieuw in Eindhoven? Waarom dan niet starten met een gratis wandeltour om de stad beter te leren kennen? Dergelijke tours bestaan in veel steden en Eindhoven is er daar één van. Elke zaterdag om 13:00 wordt er verzameld bij het Philips Museum (Emmasingel 31, aan de straatkant tegenover de ANWB winkel) vanwaar twee tours starten: de Strijp S tour en de centrum tour.

 Chocolade sorbetijs eten bij Intelligencia ICE (Strijp S). Althans, dat is mijn favoriete smaak. Zeker een aanrader als je van intense chocolade houdt. Maar ze hebben nog veel meer creatieve smaken.

Intelligencia-ICE-Eindhoven-StrijpS

Een abonnement nemen op het Studenten Sport Centrum (beschikbaar voor studenten en medewerkers van de TU/e, Fontys en Design Academy). Ze bieden veel groepslessen, dans cursussen, vrij zwemmen en een kantine met heerlijke Italiaanse bollen zalm. De gewone lessen, gym, zwembad etc. zijn allemaal inclusief in het abonnement dus als je je verveelt is dit altijd een optie. Naast sporten ontmoet je hier ook heel gemakkelijk leuke nieuwe mensen.

Picknicken in het Heempark in Genneper Parken. (een verborgen park in een park, slechts enkele uren per week geopend). Loop hier verder dan de ’tuin’ waar je binnen komt. Er is nog een prachtige vijver met looppad erdoor, bankjes, wandelpad etc.

vijver-heempark-eindhoven

wandelen-heempark-eindhoven-genepper-parken

Op schattenjacht gaan als ik mijn interieur af en toe wil updaten, op een originele en goedkope manier. Ik vind het heerlijk om lekker in kringloopwinkels rond te snuffelen. Ga vooral niet op zoek naar iets specifieks maar laat je verrassen. Mijn favoriete winkels in Eindhoven: Emmaus, Stichting Wereldhuis, Karoesell, De Doorstroom.

Vanuit de stad door het Silly Walks tunneltje wandelen als je daar nog niet eerder geweest bent. Als John Cleese fan was ik natuurlijk bij de opening van dit Monty Phyton kunstwerk door mister John Cleese himself. Zeker de moeite om even langs te lopen en met je benen te zwaaien. 🙂 Je vindt dit tunneltje aan de Fuutlaan ter hoogte van de Effenaar. Het gaat onder het spoor door richting de TU/e.

fietstunnel-silly-walks-john-cleese-eindhoven

Fietsen van Eindhoven naar Aalst om (in het seizoen) asperges te halen bij de boerderij De Laarhoeve. De boerderij verkoopt nog meer producten in de boerderijwinkel en je kunt er ook wat koeien aaien. Een landelijk gevoel op 20 minuten fietsafstand.

asperges-de-laarhoeve-aalst

koeien-de-laarhoeve-aalst

Naar de buitenfilms gaan die NatLab gratis vertoont in juli en augustus. Check de website voor het programma.

Boodschappen doen op de Kruisstraat en Woenselse Markt en nieuwe dingen proberen met alle buitenlandse winkels en restaurants die tot je beschikking staan. Mijn favoriet is supermarkt Diyar op Kruisstraat 43A want die hebben een bakkerij met twee grote ovens waarin ze de hele dag door vers Tandoori brood bakken, super lekker! Op zaterdag is op de Woenselse Markt ook nog een grote markt waar je lekker verse vis kunt scoren en kunt genieten van een warme stroopwafel.

Hardlopen! Ik wissel mijn routes regelmatig af, maar een paar favorieten zijn een route langs het kanaal: het kanaal start in het centrum van Eindhoven en dit verbindt met de Zuid-Willemsvaart. De omgeving heeft een industrieel karakter én prettige ondergrond om op te rennen en amper onderbrekingen door straten/stoplichten. Daarnaast is het makkelijk als je hier niet bekend bent, je volgt gewoon het kanaal en komt altijd weer terug. Ook een route door Genneper parken, richting Hightech Campus tot in de Klotputten is favoriet. Lekker veel groen en mooie uitzichten. Verder ren ik graag rond het gebied bij de Karpendonkse Plas.

hardlopen-karpendonkse-plas-eindhoven

De collectie in het Van Abbemuseum checken. Heb je niet veel te besteden? Ga op dinsdagmiddag tussen 15:00 en 17:00, dan is het gratis!

Naar de Stadsbrouwerij / Cafe Watt gaan op maandag of dinsdag voor de Brouwershap: een wekelijks wisselend hoofdgerecht en een speciaal biertje voor maar 9,50. Hele goede deal en een mooie plek om te zitten, zowel in de zomer als in de winter. Check hun Facebook om te weten welke maaltijd er die week geserveerd wordt, of bel ze even. Reserveren is aan te raden.

Wandelen op de Stratumse Heide. Zorg dat je de Schotse Hooglanders niet mist die daar los rondlopen!

stratumse-heide-schotse-hooglanders

Naar het prachtige GLOW gaan in november. Een festival dat onze stad van licht, design en technologie eer aan doet.

Lekker knuffelen met konijntjes bij het Philips van Lenneppark. Ik hou van dieren maar helaas heb ik geen huisdieren. Het Philips van Lenneppark biedt de oplossing: daar hebben ze een grote kinderboerderij met konijntjes, herten, schapen, you name it they have it. In het park is ook een grote speeltuin, cafe, openbare tennisbaan, mini skate park, basketbalveld, etc.

Lekker terug in de tijd: een bezoekje brengen aan de Genneper Watermolen en meteen wat meel kopen voor brood of pannenkoeken. Leuk ook als je kinderen hebt want de vrijwilligers vertellen heel graag over hoe de molen maalt en laten je dit ook in praktijk beleven.

Hashtag

De gemeente Eindhoven heeft een hashtag in het leven geroepen om de positiviteit in Eindhoven verder te delen: #sharethevibe
Ik vind dit een leuk initiatief. Ga je iets doen, gebruik de hashtag en check ook zeker wat anderen doen om inspiratie op te doen. Ga je mn tips testen? Ik vind het leuk als je me tagt op Instagram: @Bridget_Alcione

Meer tips?

In dit bericht beperk ik me tot tips in Eindhoven en voornamelijk ‘doe-dingen’. Ik heb ook genoeg leuke tips op korte afstand van Eindhoven. Als je dat leuk vindt om te lezen, kan ik daar ook nog eens losse artikelen van maken. Daarnaast heb ik ook artikel met mijn favoriete plekken voor koffie, drankjes, lunch en diner in Eindhoven die je vast nog niet allemaal kent.

XO Bridge

 

Scroll naar boven