Hotspots Moskou en St Petersburg

English

Onlangs reisde ik af naar mysterieus Rusland om Moskou en St Petersburg te ontdekken. Een niet zo alledaagse bestemming voor veel Europeanen merkte ik al snel aan de reacties in mijn omgeving als ook aan het toerisme aldaar: vooral Chinezen en Japanners. Ten onrechte vind ik, het is er echt prachtig en het doet niet onder voor veel populaire steden in het westen. Laat je niet afschrikken door de visumprocedure. Het kost misschien wat meer tijd en geld dan een weekendje Barcelona, maar dat compenseer je ruimschoots ter plekke aangezien het eten, drinken en verblijf aanzienlijk goedkoper is dan in Nederland of west Europa.

Voor je vertrekt

Visum

Ik heb bij het regelen van het visum alles zelf gedaan. Ik kan je dan ook zeggen: dat kan makkelijk. Je hebt geen dure visum bureaus nodig hiervoor. Deze site legt de procedure voor een toeristenvisum fijn uit: https://ruslanding.nl/russisch-visum-nederland/

Wat ik wel heb gedaan is kiezen voor de visumbalie i.p.v. de ambassade om de papieren aan te leveren en het visum op te halen. De visumbalie heeft veel ruimere openingstijden en het gaat daar allemaal net wat vlotter. Je betaalt 35 euro meer bij de visumbalie maar dat is het waard. Tip: je moet je paspoort zo’n 10 dagen achterlaten bij de visumbalie. Houd hier dus rekening mee als je nog een andere vakantie of zakenreis gepland hebt.

Taal

Wees voorbereid op een land waar maar heel weinig mensen fatsoenlijk Engels spreken. Ik heb eigenlijk nergens echt een conversatie kunnen voeren. Niet in het hotel, niet in restaurants, niet op straat en zelfs niet in het vliegtuig (way to go Pobeda airlines, eerste luchtvaartmaatschappij waar de stewards en stewardessen geen Engels spreken). Veel dingen kun je echter wel met handen en voeten duidelijk maken. Maar meer complexe vragen kun je beter achterwege laten. Daarom is het wel handig om het cyrillische alfabet van buiten te leren. Je spreekt daarmee nog geen Russisch maar kunt wel sneller herkennen of je al bij het juiste metro station bent of uitspreken welk gerecht je wenst in een stolovaya J, waarover later meer.

Hotel

Of je nou in Moskou of St Petersburg verblijft: boek je hotel vooraf en let op of het in de buurt van een metrostation ligt want dat is de makkelijkste manier van vervoer. Door vooraf te boeken heb je een prettigere binnenkomst bij de douane. In mijn visum procedure werd hier ook naar gevraagd en moest ik dit invullen.

St Petersburg

St Petersburg heeft een aparte vibe. Ik vond het een combinatie tussen oost Europa, Scandinavië en Venetië. Dit kwam door het kleurgebruik, architectuur, grachten met bruggetjes en mooie parken.

Stolovayas

Een overblijfsel uit de Sovjet tijd: een door de overheid gerunde kantine. Dit klinkt lelijker dan het is. Vergeet de schoolkantine. Deze stolovayas, althans die ik heb bezocht, zijn gezellig ingericht en bieden lekker eten voor heel weinig geld.

Ze staan eigenlijk altijd in het Russisch aangegeven, dus zoek naar een ‘Столовая‘. De ene stolovaya is luxer/beter dan de andere, maar verwacht geen vertalingen bij de gerechten. Als je geluk hebt staan er soms symbooltjes op de vitrine met een ‘kip’, ‘blaadje’ of ‘vis’.  Als je dan in ieder geval het cyrillische schrift kunt lezen, kun je zeggen wat je wilt hebben. Anders kom je met handen en voeten ook wel aan een bord eten J In St Petersburg heb ik heel lekker gegeten bij Stolovaya N01 op de Griboyedov channel embankment 14, vlakbij de Kerk van de Verlosser op het Bloed. Ook een aanrader als je net als ik gefascineerd bent door de mooie Russische kerkjes met kleurige koepeltjes.

Summer garden

Dit park is vooral een must in de zomer en de maanden daarnet voor of na. Dan zijn de fonteinen namelijk aan en is het complete plaatje lekker groen. Neem wat lekkers mee je luncht hier prima op een bankje met mooi uitzicht!

Adres: Kutuzov embankment 2

Izaakkathedraal

En dan vooral een kaartje kopen voor de top: je hebt er prachtig uitzicht over St Petersburg. Wel even instellen op flink trappen klimmen: meer dan 300 treden die in een rondje omhoog gaan. Ik werd er een paar keer flink misselijk van dus even stoppen en focussen op een punt tussendoor is geen overbodige luxe, er lijkt geen eind aan te komen. Maar eenmaal boven word je rijkelijk beloond.

Adres: St Isaac’s Square 4

uitzicht-st-petersburg

Hermitage

Natuurlijk wil je dit niet missen. Voor veel mensen zelfs dé reden om naar St Petersburg te gaan. Mijn tip: ga vroeg en haal je kaartje bij de automaat. Dat gaat veel sneller. Het viel me sowieso op dat veel bezienswaardigheden een automaat hebben naast de kassa’s én dat bijna iedereen die automaten links liet liggen. Doe er je voordeel mee. Vaak zit er namelijk ook een Engelse optie op de automaten.

Adres: Palace Square 2

Bruidsparen

Als je op een zaterdag (en wellicht sowieso in het weekend) in St Petersburg loopt zie je regelmatig bruidsparen. Eerst dacht ik nog aan toeval, maar daarvoor heb ik er op een (notabene regenachtige) dag te veel gezien. Het is er natuurlijk ook prachtig voor foto’s dus ik snap het wel. Maar het is grappig om te zien en op te letten nu je het vooraf weet!

Het Sovjet museum (Muzey Sotsialisticheskogo Byta)

Leuk voor zowel mensen met hun roots in een Sovjet land, als voor hen die die tijd niet hebben meegemaakt. Voor de eerste groep een trip down memorylane, voor de tweede een geschiedenislesje. Het museum is volledig ingericht met origineel spullen uit de Sovjet tijd en ingedeeld in kleding, speelgoed en huisraad. Je kunt je aankleden als een Russische generaal of even beleven hoe het was om kind te zijn in de Sovjet-Unie. De museumhouders vertellen je graag in al hun enthousiasme over deze ‘geweldige tijd’. Ik laat maar even in het midden of dat zo was 😉 Een kaartje kost ongeveer 2,50 euro en als student krijg je korting!

Adres: Griboyedov channel embankment 15

Moskou

Universiteit van Moskou

Als je houdt van architectuur en een indrukwekkend gebouw van dichtbij wilt zien zit je in Moskou sowieso goed. De stad staat er vol mee. Maar de universiteit van Moskou vond ik toch zeker het vernoemen waard. En het doet me denken aan een gebouw in Amerika waar ik dus nog steeds niet op kan komen, heel irritant. Wie het weet mag het zeggen.

Adres: Lomonosovskiy Prospekt (metrostation Universitet of Lomonosovskiy Prospekt)

universiteit-moskou

Izmailovo market

Als je graag iets van souvenirs wilt kopen, doe je dat best hier. De prijzen liggen veel lager dan in de rest van Moskou en in St Petersburg. Ik had dikke wintersokken gekocht met een gezellig vogelmotiefje, een typisch Russisch item dat ik op meerdere plekken tegen kwam. Maar waar in de rest van Moskou twee keer zoveel voor werd gevraagd als op de Izmailovo market en in St. Petersburg zelfs drie keer zoveel. Ook de bekende matroesjkas, bloemensjaals en berenmutsen liggen hier voor een fractie van de prijs, waarschijnlijk door de vele concurrerende verkopers. Er zijn honderden kraampjes en er is ook nog een leuke tweedehandsmarkt op het bovenste deel. De markt is het uitgebreidste in het weekend, zo tussen 11:00 en 15:00. Metrostation Petrayanskaya (dichtstbij) of Izmailovo.

Een bunker bezoeken

Als je echt terug in de tijd wilt moet je zeker een bunker bezoeken. Je waant je echt even in oorlogstijd. Het kost een aardige duit omdat het bezoek, voor zover ik gezien heb, alleen met gids/tour is. Maar het is echt super vet. Een voorbeeld van een opengesteld bunker is Bunker 42, waar ook een museum bij is en een restaurant(!). Fun fact: je moet 18 verdiepingen dalen om er te komen. Wow.

Adres: 5-Y Kotel’nicheskiy Pereulok 11

De metro

Niet alleen een vervoersmiddel maar net een rijdend museum. Nergens ter wereld vind je zoveel kunst en details in metrostations als in Moskou. Waar ik de metro van St Petersburg een stuk soberder vond, is die van Moskou echt gaaf. Niet alle stations zijn even indrukwekkend, maar een paar aanraders zijn:

  • Arbatskaya (van de blauwe metrolijn)
  • Kievskaya (van de bruine metrolijn a.k.a. binnencirkel)
  • Novolobodskaya (must als je van glas in lood houdt!)
  • Komsomolskaya (van de bruine metrolijn a.k.a. binnencirkel)
  • Aviamotornaya
  • Ploschad Revolutsii
  • Taganskaya (van de bruine metrolijn a.k.a. binnencirkel)

Koop een dagkaartje zodat je lekker in en uit kunt stappen zo vaak je maar wilt. In de metro check je niet uit, alleen in. De exit poortjes openen vanzelf. Een dagkaartje kost ongeveer 3 euro en dat is echt super goedkoop. Een enkeltje is zo’n 80 cent dus dit bedrag heb je er zo uit. Een dagkaartje kan je (voor zover ik dat ervaren heb) alleen bij een loket kopen. Dan krijg je gewoon een papieren dagkaartje. Bij de automaat kun je wel allerlei producten op hun variant van de ov chipkaart laden, dus wellicht ook een dagkaartje. Maar handig vond ik de machines niet omdat veel pagina’s in de automaat alsnog enkel in het Russisch beschikbaar waren. Vooral in St Petersburg was dit echt onpraktisch. Als je enkeltjes wilt kopen kun je dat wel makkelijk en snel bij de automaat doen in Moskou. In St Petersburg zijn de enkeltjes ‘muntjes’ en die machines waren überhaupt niet in het Engels.

Het Kosmonautenmuseum

Als je geïnteresseerd bent in de ruimtevaart is dit zeker een aanrader. Ook leuk voor kinderen!

Adres: Prospekt Mira 111

Het Rode Plein

Niet te missen in Moskou en al-tijd stervensdruk. Als je dus een mooie foto zonder al te veel toeristen wil zul je vroeg je bed uit moeten. Wel heel efficiënt want aan dit plein vind je de Basiliuskathedraal, het Kremlin, het Historisch Museum, GUM en het Mausoleum van Lenin. Het plein is regelmatig (deels) afgesloten voor activiteiten/evenementen dus een beetje geluk is ook in het spel. Maar als je er dan bent, is het zeker indrukwekkend <3

Scroll naar boven