Winteractiviteiten in Eindhoven: plezier in de kou

English

Op verzoek heb ik dit artikel samengesteld over leuke dingen om te doen in en om Eindhoven tijdens de koude en/of regenachtige dagen. Met lekker warm zomerweer weten de meeste mensen zich nog wel te vermaken. Maar de grauwe maanden zorgen soms voor een gebrek aan fantasie voor leuke activiteiten. Net als mijn eerdere artikel insider tips over Eindhoven, ga ik je ook nu weer bewijzen dat er zat leuks is hier in onze mooie stad. Voor ieder wat wils met deze winteractiviteiten, lees mee:

Opening van het schaatsseizoen

In oktober opent de schaatsbaan in Eindhoven het schaatsseizoen weer. Heerlijk vind ik het om een rondje te rijden over het ijs en daarna te genieten van warme chocomel. Je kunt schaatsen huren of je eigen schaatsen meebrengen. Heb je een sprotkaart van de TU/e? Haal dan bij de receptie een schaatssticker en je kunt schaatsen voor 2,50 op dinsdagavond en donderdagavond van 20:00 tot 22:00. Op je budget letten? Houd dan de site van de schaatsbaan in de gaten. Ik kan me herinneren dat er afgelopen jaren regelmatig acties waren met de Stadspas van Eindhoven waarmee inwoners voor een veel lagere prijs op bepaalde momenten konden schaatsen.

Adres: Antoon Coolenlaan 3, Eindhoven

schaatsen-eindhoven-ijsbaan

(Creatieve) boswandeling

Heerlijk, de herfst met zijn prachtige kleuren. Daar kan ik echt van genieten. Sowieso is een boswandeling fijn om weer op te laden na een drukke week, maar het biedt meer. Als je kinderen hebt is het heel leuk om wat gevallen bladeren en dennenappels of kastanjes mee te nemen voor een knutselsessie bij thuiskomst. De dennenappels kun je leuk schilderen, met de bladeren kun je stempelen of je kunt ze drogen, de kastanjes (mits tam) kun je lekker roosteren. De mogelijkheden zijn eindeloos (en gratis!) en de kinderen vinden het super.

Twee van mijn favorieten bossen:

Stratumsheide (Eindhoven): toegang vanaf het einde van de Heezerweg of vanuit het Schuttersbosch (einde van het Rendierveld)

Burgemeester Ossepark (Waalre, naast Eindhoven): toegang vanaf de Koningin Julianalaan

GLOW

In november is het weer tijd voor GLOW, het lichtfestival van Eindhoven. Je bezoekt de meest bijzondere lichtkunst gewoon in je eigen stad en gratis! Veel horeca gelegenheden hebben speciale acties dus combineer het met een GLOW menu of ga gewoon voor een warme wafel bij een kraampje langs de route.

glow-eindhoven

Brunchen

De winter is al koud en guur genoeg, daar mogen we zelf best wat warmte in aanbrengen! Ik vind brunchen super. Lekker de tijd nemen om te genieten van vers eten en qualitytime aan elkaar besteden. Buiten de deur zijn hier genoeg plekken voor, bijvoorbeeld bij Van der Valk en FLO voor dat luxe hotel gevoel J (reserveren aanbevolen). Maar ook met een kleinere beurs kan je lekker brunchen! Ikea Eindhoven heeft op zondag altijd een brunchbuffet waarbij het 1 euro ontbijt van doordeweeks is uitgebreid met extra’s zoals zalm, omelet en wafels. Voor een paar euro ben je klaar. En kun je daarna meteen wat interieur inspiratie opdoen. Daarnaast kun je natuurlijk ook thuis een lekkere brunch maken. Lidl heeft tegenwoordig op veel locaties de verse bakkerij met broodjes die echt heerlijk zijn. Er is veel keus en het is cheap! Flesje verse jus erbij, wat luxer beleg en enjoy!

Adressen:

FLO – Veldmaarschalk Montgomerylaan 1, Eindhoven

Van der Valk – Aalsterweg 322, Eindhoven

IKEA – Ekkersrijt 4089, Son (naast Eindhoven)

brunch-waffles

Lekker klimmen

Als het buiten kouder wordt, worden binnen-activiteiten automatisch populairder. Ga een middagje klimmen. Dat kan in Eindhoven bijvoorbeeld bij Monk of Neoliet. Je kunt alle spullen gewoon daar huren en zelfs een instructie boeken, dus ook prima te doen als je nog nooit geklommen of geboulderd hebt. Student? Dan krijg je bij Monk korting op de donderdagen.

Adressen:

Monk – Berkenstraat 1-A, Eindhoven

Neoliet Eindhoven Zuid – Theo Koomenlaan 3, Eindhoven

Neoliet Eindhoven Noord – Vijfkamplaan 14, Eindhoven

boulderen

Kerstmarkt

Lekker kneuterig zelfgemaakte boomversiering aanschaffen of gewoon een glaasje glühwein drinken. De kerstmarkten vinden veel mensen een gezellig uitje. In en om Eindhoven worden deze ook georganiseerd, maar je zou ook kunnen denken aan dagje weg om er één in Duitsland te bezoeken of die in de grotten in Valkenburg. Zoek op Facebook op ‘kerstmarkt’ bij de evenementen sectie en je vindt er volop.

kerstmarkt

De Kerstgedachte

Om maar even in de kerstsferen te blijven: of je nu gelovig bent of niet, het is een mooie gelegenheid om bij te dragen aan je gemeenschap en dan met name voor de mensen die het wat minder hebben. Informeer eens bij een lokaal bejaardenhuis of je kunt helpen met versieren of gezellig koekjes kunt bakken met de ouderen. Of breng eens een tas (houdbare) etenswaren (die je wellicht zelf niet eens gebruikt) naar de Voedselbank die zij mooi kunnen verdelen zodat die mensen ook wat extra’s hebben met Kerst.

Bakken

Je moet er van houden maar ik vind het heerlijk om in de winter iets te bakken, vooral op zondagmiddag. Dan ruikt mijn hele huis lekker naar mijn creatie. Je hoeft echt geen keukenprinses te zijn om iets lekkers te maken. Als je het lastig vindt, koop dan een mix van HomeMade. Die hebben heel veel mixen waar je alleen maar water aan hoeft toe te voegen, compleet foolproof en nog steeds lekker. Wat ik ook fijn vind aan bakken op zondagmiddag: ik maak lekker wat dingen op die nog op moesten, heb iets lekkers voor bezoek of om maandag mee te nemen naar mijn werk. Win-win. Een paar voorbeelden? Een appel en een peer over? Beetje kaneel erbij en ik maak een cake. Wat courgettes/tomaten/champignons/andere groenten over? Wat bladerdeeg uit de vriezer, wat ei en melk en hoppa, een quiche. Dit is ook super als je kinderen hebt, die vinden het heerlijk om te helpen, maakt niet uit wat je bakt.

taart-bakken-cake

Opgeruimd staat netjes

Als je toch meer binnen bent, kun je daar net zo goed gebruik van maken: ruim je huis eens extra op en begin in de kledingkast. Nadien kun je wellicht vrienden blij maken, of als zij ook meedoen kleding uitwisselen. Anders kun je het verkopen en een extra centje verdienen voor de dure december maand. Op Facebook zie ik regelmatig events die worden georganiseerd om tweedehands kleding te verkopen en daar kun je voor weinig geld een stand huren, bijvoorbeeld bij de Hub in de stad. Ook rommelmarkten blijven in de winter populair. Extra muts op en sjaal om lekker verkopen die hap!

Verrassingsboek

Kijk eens om je heen naar de gratis boeken die sommige mensen in hun tuin in een kastje aanbieden. Ze hebben die zelf al uit en gunnen ze een tweede leven. Je kunt een boek ruilen of zo meenemen. Ultieme recycling en je leest een boek dat je waarschijnlijk niet meteen zelf zou hebben gekocht. Gratis, top toch?

Eindhoven heeft ze op meerdere plekken, maar ik weet er in ieder geval één op de Rielse Dijk (bij het rijtje huisjes rond 41 t/m 49) en één op de Genneperweg (net iets voorbij Tante Kees). Als je er nog meer weet, geef een gil en ik voeg ze toe! 🙂

gratis-bibliotheek-tuin

Bring your A game

Spelletjes zijn perfect voor lange winteravonden. Als je je eigen spellen zat bent, of niet genoeg mensen hebt om mee te spelen, kijk dan eens naar georganiseerde spelletjesavonden of ga naar de kringloop voor een goedkoop tweedehands spel. De georganiseerde avonden vind je vaak op Facebook, bijvoorbeeld bij Soul Kitchen, de Hub (elke maandag!) of Cosmos. Meteen een leuke manier om nieuwe mensen te ontmoeten en vrienden te maken! Sommige cafés hebben ook leuke spellen te leen, bijvoorbeeld bij Van Moll, Calypso en Soul Kitchen.

Adressen:

Soul Kitchen – Torenallee 55, Eindhoven

De Hub – Vestdijk 25, Eindhoven

Common Room van Cosmos – In Metaforum op het TU/e terrein

Van Moll – Keizersgracht 16A, Eindhoven

Calypso – Stratumseind 83, Eindhoven

monopoly-spelen-eindhoven

Filmseizoen

In de winter vind ik het heerlijk om een film te kijken. Maak het extra gezellig met wat kaarsjes als je thuis blijft of geniet van een film in de bioscoop. Eindhoven heeft de Pathé, Vue, Natlab en de Zwarte Doos. Bij alle bioscopen zijn acties voor studenten (Zwarte Doos heeft hier de beste deal) en de Vue heeft ook de goedkope dinsdag waar iedereen voor 6 euro naar de film kan (en popcorn is dan maar 1 euro!). De sneak preview (bij Vue) vind ik ook altijd leuk: alvast een film zien die nog niet in de bioscoop draait. Dit is altijd een verrassing dus het kan mee zitten of tegen zitten, maar voor 7,50 is het een leuk uitje!

Adressen:

Pathé – Dommelstraat 27, Eindhoven

Vue – Nieuwe Emmasingel 20, Eindhoven

Natlab – Kastanjelaan 500, Eindhoven

De Zwarte Doos – Den Dolech 2, Eindhoven

popcorn-film-bioscoop

Scroll naar boven