Hygge is niet hetzelfde als gezellig!

Click here for English

Toen ik onlangs in Zweden was heb ik met een bijzondere onbekende man in de hottub gezeten, maar daarover verderop meer. Ik heb zowel Denemarken als Zweden en Noorwegen al meermaals bezocht en iets daar geeft een heel fijn gevoel. Maar ik kon er nooit echt mijn vinger op leggen, tot nu.

Toen ik deze week het boek ‘the little book of hygge’ las, realiseerde ik me plots dat alle componenten van het concept hygge, een soort ‘geborgenheid’ in het Deens, als een tweede natuur in mij zitten. Ik ben retegevoelig voor sfeer, houd van zacht licht – wat in Nederland vaak moeilijk te koop is – houd van kaarsen en vooral van openhaarden. Van warme dikke wollen sokken, van dekens, kussens, geborgenheid. Van warm binnen zijn als het buiten stormt. Van grote mokken thee, koffie of chocolademelk met kardemom- of saffraanbroodjes. Maar ook van in de zomer met je voeten in het zand, met een boekje in het park, de zonnestralen op je huid voelen. Blijkbaar allemaal hartstikke hygge. In het boek wordt helaas een wat mij betreft een gekunstelde vergelijking met het Nederlandse ‘gezellig’ gemaakt. Ik vreesde er al voor. Hygge is veel meer dan dat. Het kan gezellig zijn, maar als je heerlijk warm opgekruld op de bank zit onder een deken met een boek en de haard aan is dat zeer hygge maar niet per se gezellig. Gezellig is het voor mij toch echt pas het geval als er meer mensen samen zijn en er goede sfeer en interactie is. En dat kan dan ook weer hygge zijn. Snap je het nog?

Energy Zone 1

Anyway, door het boek vielen er dus wel wat puzzelstukjes op zijn plaats waarom ik me altijd zo senang voel in Denemarken, Zweden en Noorwegen waar al die ‘warme sfeer ingrediënten’ altijd ruim aanwezig zijn. Terugdenkend aan mijn tijd in een huisje in Noord-Zweden, kreeg ik het terug warm. Niet enkel van de sfeer maar ook van de 25 graden die het daarbinnen was. Ze hadden geen last van hoge energieprijzen, er was stroom en gas genoeg blijkbaar. Ik was niet de enige wie die saunatemperatuur was opgevallen. Mijn Zweedse buren hadden een foto op hun social media geplaatst: ‘groetjes uit een Energy Zone 1’. Blijkbaar is Zweden in energiezones ingedeeld waarbij je minder betaalt als er in die regio meer energie beschikbaar is en relatief weinig vraag.

De grote blote onbekende

Deze mensen ontmoette ik in de lokale ‘spa’. Daarbij moet je je geen resort voorstellen als in Nederland, maar een kleine locatie naast de huisjes met een sauna, stoomcabine, rustruimte, zitbad en een hottub buiten. Dat laatste was het al waard. Er lag een halve meter sneeuw, het vroor en dan kan je in een hottub zitten en naar het noorderlicht kijken. Wat wil je nog meer? Dus ik reserveerde voor de avond en glibberde richting de ‘aurora spa’. Omgekleed in een warme zachte badjas (super hygge) liep ik richting een donkere gang met zacht kletterend water (check; ook hygge) richting de lounge met warme kaarsen (jup, ook hygge. Okay, hier stop ik, de rest voel je vast zelf aan). Ik kreeg een mandje met wat heerlijke scrubs en pakkingen en er werd een lekkere thee gezet. Na een eerste rondje sauna was ik er klaar voor: door de sneeuw naar de hottub buiten.

In die hottub zat al een echtpaar. Het bleken Peter en Annette. We raakten aan de praat en Peter bleek de meest hygge-job te hebben die ik me kan bedenken: manager bij de grootste Zweedse kaneelbroodjesfabrikant (Gifflar)! Hij was duidelijk verbaasd dat ik een groot fan ben van de kardemom- en saffraanbroodjes die ook door zijn bedrijf worden geproduceerd. Het ijs was daarmee – letterlijk en figuurlijk – al snel gebroken. “Als ik normaal op zakenreis ben en ik laat die versies proeven aan mensen buiten Zweden en ze vallen eigenlijk nooit in de smaak.” Waar ik normaal niet zo happig ben op gekeuvel met vreemden in een spa, had het hier wel iets. En zo zaten we nadien met z’n drieën naast elkaar in een teiltje met vulkanische balletjes en een algenscrub (als ik me de ingrediënten juist herinner) onze voeten te verwennen. En zo kwam het verhaal over de extreem warme huisjes op het park en de energiezones. Het was warm, gemoedelijk, gezellig. En ook al is hygge een Deense term, de Zweden hebben het aardig goed afgekeken van de buren. Plus hier hebben ze kardemombroodjes. Dus we hebben een hygge-winnaar: Zweden. Iemand die weet of er ook een Zweeds woord voor is? Een beetje journalist doet natuurlijk wat online onderzoek: ‘lagom’ lijkt de term, maar misschien kunnen de Zweedse lezers dit nog bevestigen/ontkrachten….

Liefs,

Bridget

Scroll naar boven