Als iemand met je meeleest…

De boeken van Eckhart Tolle hebben een soort zuigend effect op mij; zodra ik begin te lezen voel ik op een heel diep niveau wat hij bedoelt. Dat is meteen ook de reden dat ik slechts een paar pagina’s per keer kan lezen. Daarna is goede slaap overigens gegarandeerd. Zijn boeken beschrijven vind ik lastig. Het gaat over bewustzijn, weten wie je bent en je eigen ego te leren zien, waardoor het verdwijnt. Maar niet zweverig, want dat gaat bij mij ook direct de allergie in. Onlangs in de sauna kwam een van zijn boeken echter meer tot leven dan ik had durven dromen.

De echte betekenis van kleine dingen

Ik ben ondertussen bijna aan het eind van ‘A New Earth’, een vervolg op ‘The Power of Now’. Ik had het boek meegenomen naar de sauna om daar relaxed wat pagina’s te lezen. Ik neem je mee naar pagina 236. Het gaat over de theorie achter ‘de kleine dingen waarderen’. Ik heb dat ook altijd vrij letterlijk genomen: de kleine dingen des levens zijn al erg mooi, zoals een fraaie zonsondergang of een lekkere cappuccino. Ik vind het belangrijk waardering te hebben voor simpele dingen en die niet voor lief te nemen, niets is vanzelfsprekend in het leven behalve dat je op een dag doodgaat. Maar Tolle schreef hier iets anders over dat ik me niet eerder realiseerde: ‘the form of little things leaves room for inner space’.

Vlinder

Bij inner space moet je denken aan stilte, en daarmee ruimte. Ruimte voor onvoorwaardelijk bewustzijn. Een moment dat je niet afdwaalt via allerlei gedachten, maar bewust bent van het hier en nu, het enige moment dat er echt ooit is. Nu kun je zeggen dat het zweverig klinkt, maar probeer het eens: bewust zijn van die kleine dingen in je omgeving, betekent ook stil worden in je hoofd. Ik durf wel te zeggen dat ik me aardig bewust ben van de (kleine) dingen om me heen. Ik kan genieten van die mooie zon, van het rennen van een hond, van een vriendelijke lach van iemand op straat. Al die dingen vallen me op. Op het moment dat ik dit stukje lees – echt waar – landt er een geelgroene vlinder op het tafeltje naast mijn ligbed. Het beestje is prachtig en eist al mijn aandacht op. Hij lijkt erg geïnteresseerd in mijn tube zonnebrandcrème: ‘the ritual of karma’ van Rituals, die op het tafeltje ligt. De ironie. Hij springt en vliegt erop en eromheen. Zou het tubetje ook voor hem lekker ruiken? Hij blijft minstens een minuut of vijf gefixeerd op de tube. Daarna vliegt hij nog even rond mijn middel en hoofd en vertrekt. Ik pak de tube op en bekijk de ingrediënten. Dan moet ik lachen: ‘do good, and good will come to you’ als slogan erboven. Ik denk dat het universum met me meelas…

Liefs,

Bridget

Scroll naar boven