In je eentje een huis kopen en andere sprookjes

English

Ik ben vast niet de enige die graag een huis wil kopen. Dat weet ik vrij zeker, gezien de concurrentie als je een bezichtiging wilt inplannen. Het is bizar wat je moet verdienen en wat voor soort baan je dus moet hebben om in je eentje nog een huis te kunnen kopen. Nou zullen er vast uithoeken zijn in Noord-Groningen of een gat in Zeeland waar dit nog wel kan, maar ik wil toch wel graag enigszins in de buurt van mijn werk wonen. En dan kom je bedrogen uit. Eindhoven en de wijde omgeving zijn duur, heel duur. Een gemiddeld huis in Eindhoven kost nu 380.000 euro (voorlopige cijfers Q3, 2020). Vorig jaar (Q3, 2019) was dat nog 336.000 euro. Dat verschil, 44.000 euro, daar valt niet tegenop te sparen in een jaar. En ik wil niet weten wat het gemiddelde in 2021 wordt. Voor een gemiddeld huis van 380.000 moet je 78.962 euro per jaar verdienen. Dat is meer dan twee keer modaal en zo’n 6000 euro bruto per maand. Daarvoor moet je officieer van justitie, huisarts of hoogleraar zijn.

Goedkoopste optie

Goed, laten we dan niet naar de gemiddelde prijs kijken maar naar de goedkoopste huizen in Eindhoven. Ik kijk bijna dagelijks dus heb een aardig beeld: je koopt een rijtjeshuis vanaf zo’n 260.000 euro, met een beetje overbieden en wat geluk. Dat wil zeggen dat je ‘slechts’ 60.908 euro per jaar hoeft te verdienen, zo’n 4700 euro per maand. Dus zelfs onze goedkoopste huizen zijn enkel weggelegd voor mensen die heel dik verdienen of die samen willen kopen. Dat is toch geen onafhankelijkheid, samen moeten kopen? Omdat het anders niet te betalen is? Het is vooral krom dat ik volgens de hypotheekverstrekker mijn eigen huis waar ik nu woon niet zou kunnen betalen (kopen) maar dit wel prima kan huren. Als ik zou kopen, zouden mijn maandlasten honderden euro’s lager zijn. En ja, ik snap dat je geld moet sparen voor onderhoud, maar zelfs met het sparen eraf zou ik nog altijd meer overhouden. Hoe krom is dat? En doordat je zo duur moet huren, kun je amper sparen om meer kans te maken op een koophuis (eigen geld is key maar er is niet op te sparen tegen de stijgende prijzen). Een vicieuze cirkel waar ik wel eens verdrietig om kan worden. Ik werk keihard en heb een prima baan maar alsnog koop ik daar niets voor.

Kus een kikker

Voorlopig lijkt een eigen koophuis dus een sprookje met dezelfde waarschijnlijkheid als de kikker die na een kus in een prins verandert. Om dan toch maar een beetje te blijven dromen, hier mijn drie punten die ik ooit hoop te vinden in een huis:

1: een tuin

2: een openhaard

3: een bad

Dat laatste kan ik er natuurlijk altijd inbouwen, de eerste twee punten zijn het belangrijkst. Niet heel veel gevraagd lijkt me? Duimen jullie met me mee dat het ooit eens mag lukken? En heb jij in je eentje een huis gekocht in deze regio en heb je nog tips? Ik hoor ze graag! Frustraties uiten mag uiteraard ook, lucht vast op.

Liefs,

Bridge

Scroll naar boven