Kun je echt iets winnen met krasloten? Ik deed het experiment met 100 7-klappers

English

‘17 winnaars per minuut’ en ‘een winkans van 1 op 4,59’ claimt de Nederlandse Loterij over hun krasloten. Klinkt hoopvol, maar is dat wel zo? Wie heeft zich het niet eens afgevraagd: ‘Wint er ooit iemand echt iets substantieels met krasloten?’ Ik kocht 100 7-klappers en nam de proef op de som. Die hebben volgens de Nederlandse Loterij een winkans van 1 op 4,59. Dat is dus 21,79 procent kans op een prijs.

De 7-klapper kost 1,50 per stuk, wat mijn investering op 150 euro brengt. Pijnlijk maar alles voor het experiment, zullen we maar zeggen. Volgens de Nederlandse Loterij zouden in deze sample dus ongeveer 21 of 22 loten prijswinnend moeten zijn. Hoeveel procent van de loten had prijs? Hoeveel kans heb je om te winnen? Verdien je je inleg terug? Hou je er misschien zelfs wat aan over? Lees mee.

Hoe werken krasloten

Even eerst wat achtergrond informatie over krasloten. Ze werken met series waarin een vooraf bepaald aantal prijzen worden gestopt. De serie waar mijn loten bij hoorden was de serie geldig tot en met 30 november 2019. In deze serie van 8.400.000 loten (!) zitten 5 hoofdprijzen van 50.000 euro, waarvan er tijdens het schrijven van dit artikel nog geen geclaimd waren. De overige geclaimde prijzen kan je niet online inzien. Wel is er een schema met alle bestaande prijzen en de winkans daarop per prijs:

winkans-7-klapper
Bron: Lotto bv (ik heb de winkans zelf omgerekend naar procenten voor de leesbaarheid.)

Het resultaat: verlies is winst

Van de 100 loten die ik kocht, waren er 4 loten prijs:

  • 1 x 5 euro
  • 1 x 20 euro
  • 2 x 7 euro

7-klapper-gratis-lot-kraslot

Van de 100 loten waren er 13 loten die recht gaven op een ‘gratis lot’, die uiteindelijk geen van allen prijs waren na het inwisselen. Het ‘gratis lot’ reken ik persoonlijk niet tot een prijs, een prijs is voor mij alleen een geldbedrag. Je hebt immers nog niets als je het nieuwe lot krijgt en daar dan geen prijs op hebt. Na mijn experiment kan ik dus stellen dat je 4% winkans hebt op een geldprijs. Als ik het prijsbeleid van de Nederlandse Loterij volg, is de winkans op het winnen van een prijs (een gratis lot dan inclusief!) in mijn sample 17%. Dat ligt nog altijd onder de 21,79% winkans die door de Nederlandse Loterij geclaimd wordt, maar dat zal aan de relatief nog kleine sample liggen, gezien de bovenstaande tabel waterdicht is. Toch blijf ik er vooral bij dat ik de kans op een prijs zoals die door de Nederlandse Loterij wordt gegeven, oneerlijk is. 68,88% van de ‘prijzen’ zijn gratis loten. Hoeveel is zo’n winkans dan nog waard? Ik heb eens uitgerekend hoe groot de kans op een geldprijs is bij een 7-klapper: 6,78%. Dat is geen 1 op 4,59 maar 1 op 14,76.

Onder de streep heb ik dus 111 euro verlies gemaakt. Uiteindelijk is dat winst. Waarom? Omdat dit mijn ogen geopend heeft en ik nooit meer geld verspil aan een (kras)loterij. 😉

 

Scroll naar boven