Ricardo (24): “Niemand weet dat ik dit doe. Als ik een vriendin vind, stop ik direct.”

English

Bepaalde beroepen zijn nog altijd een taboe, of in ieder geval niet het eerste dat je met je vrienden deelt. In deze reeks portretten wil ik een kijkje geven in het leven van mensen met een bijzonder beroep. Want geef toe, stiekem ben je ook nieuwsgierig naar hoe het leven van een naaktmodel, wietteler of SM meesteres eruit ziet. Vandaag een portret van Ricardo, naaktmodel voor al je feesten en partijen.

Ricardo is nog student en werkt zoals veel studiegenoten naast zijn studie. Een baantje in de horeca of de supermarkt ligt voor de hand, maar al gauw ontdekte hij dat er ook baantjes zijn waar je al snel 4x zoveel per uur verdient. Alleen dan zonder uniform.

“Op oproepbasis verschijn ik voor een evenementenbureau als naaktmodel op vrijgezellenfeesten. Vaak zijn het sessies modeltekenen, soms word ik geboekt voor een striptease. Het heeft allebei wel wat. Voor zo’n tekensessie van 2 uur krijg ik 70 euro, voor een striptease 95. Daarvoor moet ik heel wat uren vakken vullen…”

Vooraf even spieken

“Vrouwen zijn vaak nieuwsgierig naar wat ik doe. Ik ben daar voorzichtig mee en vertel dan dat ik uit de business wereld kom. Dat is ook niet gelogen, ik loop stage in de logistiek. Een dame vroeg me ooit om verkering. Ik lachte maar een beetje ongemakkelijk maar ben er niet op in gegaan. Zoiets voelt onwerkelijk, iemand die je de liefde verklaart nadat ze je alleen maar getekend heeft. Dat kan ik dan gewoon niet serieus nemen.”

“Ik merk dat er best veel vraag is naar naaktmodellen, het is een populair vrijgezellen uitje. Ik word regelmatig geboekt. Dames kunnen kiezen op basis van profielen. Er staan geen foto’s van mij online, dat wil ik ook zo houden. Voordat ik op moet, kijk ik altijd even stiekem door een raampje of om de deur. Ik ben bang dat ik een keer iemand tref die ik ken. Ik werk vooral buiten mijn woonplaats, om die kans verder te verkleinen.” Hij is niet per se trots op zijn werk. “Niemand uit mijn omgeving weet dat ik dit doe en dat wil ik zeker zo houden. Als ik een vriendin vind, stop ik direct.”

Van tangaslip tot verkleedkoffer

Hoe word je een goed naaktmodel? “Je moet je bewust zijn van je doelgroep en een beetje showachtig opkomen doet het altijd goed. Ik heb zo’n tangaslipje, eentje met olifantenslurf. De gelukkige bride-to-be mag dat dan af doen. Er zijn collega’s die hele verkleedkoffers hebben voor hun werk, haha. Dat gaat mij een beetje te ver.”

Is het lastig om naakt te zijn met veel vrouwen die allemaal gefocust zijn op het grootste potlood in de zaal? “Ja, soms wel. Ik heb ooit eens meegemaakt dat er in een zaal jonge meiden, er eentje haar blouseje verder opende en ik kreeg een boner. Vooral in het begin gebeurde dat wel eens, het is een natuurlijke reactie denk ik. Maar gênant is het wel.”

Wat is het lijpste dat je ooit mee hebt gemaakt als naaktmodel? “Dat was tijdens een spoedklus. Ik werd gebeld of ik die avond nog kon komen werken. Ik stemde toe, ging naar de locatie en de begeleider was plots een man, dat is normaal een vrouw. Toen ik richting de ruimte liep, hoorde ik zwaardere stemmen en toen ik de deur open deed stond er een hele groep mannen te wachten. Dat was wel even slikken… Ik heb het gedaan maar in de toekomst sta ik toch weer liever model voor dames, als ik eerlijk ben.

Ricardo is niet zijn echte naam. Zijn echte naam is bij mij bekend en is gefingeerd voor zijn privacy en veiligheid. Heb jij ook een bijzonder beroep waar een taboe op heerst? Neem contact met mij op en wellicht maak ik ook een portret van jou.

Scroll naar boven