Quote van de maand – Lao Tzu

Her en der op mijn website ben je vast al enkele gezegdes tegen gekomen. Ik heb die bewust gekozen, omdat ik houd van poëzie en de quotes iets zeggen over hoe ik denk en in het leven sta. Daarnaast hebben ze soms een verbintenis met de pagina waarop ik ze geschreven heb. In mijn blog zal ik met enige regelmaat een gezegde plaatsen en mijn gedachtes daarbij schrijven.

Deze week een prachtig stukje poëzie van Lao Tzu:

“Water is the softest thing, yet it can penetrate mountains and earth.
This shows clearly the principle of softness overcoming hardness.”

Lao Tzu (ook Laozi of Lao Tze) was een Chinese filosoof en schrijver. Hij is de auteur van het beroemde boek Tao Te Ching (ook Daodeching), waaruit bovenstaande quote afkomstig is. Alhoewel er enige discussie is of hij de enige auteur was van dit boek, maar dat laat ik even buiten beschouwing.

Nu, wat haal ik uit deze uitspraak van Lao Tzu. Hij laat zien hoe belangrijk context is: hetzelfde item kan in verschillende situaties verschillende functies vervullen. Water is van zichzelf zacht, vloeibaar en buigzaam. Zachte meegaande eigenschappen, maar zodra die in aanraking komen met steen; een hard item dat stijf en onbuigzaam is, verandert het water in een leidende vorm van erosie. Als een regel kunnen we stellen dat dat wat vloeibaar, zacht en buigzaam is, stijve harde zaken zal overwinnen. Een levensparadox; wat zacht is, is sterk.

Ik vergelijk dit met vriendelijkheid en veerkrachtigheid: als je mensen, het leven en je gedachtes met vriendelijkheid en zachtheid bejegent, zal je uiteindelijk zelf gemakkelijker door harde situaties vloeien.

Scroll naar boven