We houden elkaar graag voor de gek: over de ongeschreven regels waarop we elkaar beoordelen

 

Soms heb je van die goede gesprekken die je niet vooraf aan zag komen. Gesprekken die je aan het denken zetten. Zo’n gesprek had ik onlangs met een vriendin die een vergelijkbaar werkend leven heeft als ik: ook een communicatie achtergrond en ook (deels) freelancer. En dan heb je te maken met veel verschillende mensen. Maar ook met omgangsvormen en (ongeschreven) regels.

Filterje erover

Over die laatste categorie wil ik het toch nog eens hebben. Want wat houden we elkaar toch eigenlijk voor de gek. Dat we op social media mooi weer spelen is ondertussen wel duidelijk denk ik. Alle snapchat filters voor grote bambiogen, halos en sprankelende sterretjes illustreren dit fenomeen nog eens fraai. Maar deze poppenkast voeren we ook al jaren in het echte leven op! Geloof je me niet? Kleding en uiterlijk vertoon zegt voor ons namelijk heel veel over de geloofwaardigheid van een persoon. Als jij een afspraak hebt met een advocaat en die beste man komt in zijn korte jeans short en hawaii blouse binnen, neem je hem al direct niet meer serieus. Terwijl dat setje niets zegt over zijn kennis en kunde. En een loodgieter moet in een werkoverall zijn gehesen als ie bij je aanbelt, niet alleen voor het gemak maar óók voor geloofwaardigheid: iemand in driedelig pak die jouw kraan komt fixen wekt argwaan.

ABN versus dialect

En dan betreft dit alleen nog maar het uiterlijk. Er zijn ook allerlei onderzoeken gedaan naar gedrag en bijvoorbeeld de manier van praten. Mensen die ABN spreken maken een betere indruk op een sollicitatie en verdienen meer dan hun collega’s die dialect spreken. In sommige beroepen is het hebben van een accent meer geaccepteerd dan in andere, waarbij ik overigens niet de indruk wil wekken dat een dialect en een accent hetzelfde zijn, absoluut niet. Daarnaast leven wij in een wereld waar sommige talen veel meer worden gewaardeerd dan andere, wat ook weer invloed heeft op onze perceptie van de ander.

En zo is er een waslijst aan beroepen met bijbehorende kleding- en gedragsvoorschriften. En waarom? Puur omdat we dat ooit eens zo met elkaar hebben afgesproken. Al kan ik me die meeting niet meer herinneren…

In afwachting van uw reactie verblijf ik,

Bridget

P.S. en dit is dan alleen nog maar in Nederland. In het buitenland of in bedrijven met veel culturele diversiteit komen daar nog allerlei cultuurspecifieke verwachtingen en ongeschreven regels bij. Wellicht kan ik je daar nog een handje bij helpen…

 

Scroll naar boven